RUNER
BESKRIVELSE AV RUNER OG RUNETEGN

Runer er et veldig gammelt verktøy som brukes for å kanalisere i høyere energi. De består vanligvis av tjuefem steiner, laget av tre, krystaller eller skiver av gevir. Hver rune har et symbol skåret, brent eller trykket på. Disse symbolene kommer fra Rune-alfabetet. Det er mange teorier om opprinnelsen til dette alfabetet, men den beste kandidaten synes å være den eldste Futhark. Den ble brukt i deler av Europa som var bebodd av tyskere og skandinaver i det 5. århundre. Som andre samfunn har språket forandret seg, men det har fortsatt bemerkelsesverdige mange likheter med det legenden sier; at de ble hentet fra et tre der Odin hang opp ned etter bena og ventet på høyere kunnskap. Disse symbolene ble brukt til å skrive og praktisere magi av yppersteprestene.

Når du skal kaste runer, er det mange metoder som kan brukes, akkurat sånn som med Tarot kort. Du kan bruke den teknikken som virker riktig for deg, fra å trekke en rune som gjelder en dag, til å gjøre en full lesning. Den vanligste måten er å stille et spørsmål og deretter trekke ut en håndfull runer. Disse kastes på et klesstykke. De som lander opp ned blir ignorert. Du kan tolke betydningen av de som har tegnet opp, være ekstra oppmerksom på de som ligger inntil hverandre eller er svært nær hverandre, ettersom de kan være forbundet eller ha betydning i forhold til hverandre. Noen fortsetter å ignorere de som landet med tegnet ned, mens andre sier at dette er ting i periferien av livet ditt, og kan fortsatt ha nyttig informasjon. Selvfølgelig som med ethvert verktøy har man en tendens til å utvikle sine egne betydninger og tolkninger i prosessen av å tolke runene.

Dette informasjonsarket er bare en kort introduksjon til runens energier for å komme i gang. Husk at tolkning av runer, som med alle intuisjonsverktøy, baserer seg på følelser og tolkninger. En hvilken som helst mening eller betydning du leser, bør behandles som utgangspunkt, ikke et endelig svar. Mer detaljerte betydninger av runene finnes i ulike bøker om runer.

 

Algiz

ALGIZ - Dette symbolet har to betydninger. Det anerkjenner først ditt behov for helbredelse og beskyttelse, men anbefaler også meditasjon på de smertefulle tingene i livet.
Dette vil gjøre deg klar for neste dyst og gi deg den nødvendige styrken til å møte den.

ANSUZ - Dette symbolet instruerer oss til å ta hensyn til vår fortid – kanskje også tidligere liv. Ved å se tilbake på denne måten ser vi alle merkene i passasjen vår og kan da utnytte den kunnskapen vi har fått på reisen vår.

BERKANA - Dette symbolet maner frem bilder av ny start og fødsel. Det dreie seg om fysisk fødsel - fruktbarhet, eller det kan være utvikling i et annet område av livet ditt. Det betyr at du bør konsentrere deg om utfall som gir deg utvikling.

DAGAZ - Dette symbolet oppfordrer deg til å hjelpe samfunnet ditt eller det nære. Da det fokuserer om det som skjer på dagtid, har det vanligvis noe å gjøre med karriere og behovet for å ta medfølelse og omsorg i hva du gjør.

EHWAZ - Dette er symbolet på hesten. Selvfølgelig var hestene i runealfabetets tider mest verdsatt av alle eiendeler. Lange reiser ville være svært vanskelige uten dem. Så dette indikerer et behov for at vi skal huske og være takknemlige for verktøyene som gjør at vi kan nå høyere nivåer, for uten dem ville vi stagnere.

EIHWAZ - Dette er symbolet på barlindtreet, som var materialet som ble brukt til å lage vikingenes våpen. Selv om vi i dag ikke har en tendens til å drepe våre motstandere, symboliserer barlindtreet fortsatt et behov for å beskytte oss selv mot andre.

FEHU - Dette betyr storfe og i vikingtiden ble en mann som eide mange av dem ansett som velstående. Symbolet vil oppfordre deg til å telle dine velsignelser og innse at sløsing av det som gudene våre har gitt oss er veldig feil. Dette kan både gjelde på personlig eller miljømessig nivå.

GEBO - Minner deg om å prøve å leve i harmoni med naturen. Det fokuserer også på din Karma-balanse og forteller deg at du må gjøre gode gjerninger hvis du ønsker et godt liv i fremtiden.

HAGALAZ - I gamle tider har været og naturens krefter spilt en større rolle enn de gjør i dag. Dette symbolet varsler oss om at vi må godta de dårlige tider på samme måte som de gode tider. Vi bør akseptere at dårlig vær som ødelegger avlinger vil gi seg og snu om med god høst. I alle ting er det balanse.

INGUZ - Dette er et annet symbol på fruktbarhet, men det refererer direkte til menneskelig fruktbarhet. Vikingene trodde at meditasjon på denne runen kunne frembringe en etterlengtet graviditet.

ISA - Dette betyr fare for streng kulde. Dette kan imidlertid brukes i mange situasjoner og ikke bare i været. Forholdet kan f.eks. bli kjølig.

JERA - Dette symbolet illustrerer tålmodighetens kunst. Det er en god rune å meditere på om ting ikke skjer fort nok for deg. Runen oppfordrer deg til å se det store bildet.

KANO - Hvis ting ser veldig mørkt og dystert ut, forteller dette symbolet at en vei til lyset er i ferd med å åpenbare seg. Bruk all din energi til å passe på og utnytte denne muligheten. Husk at dersom alle dører er stengt, kan det være et åpent vindu.

LAGUZ - Vi er alle på en reise, en elv av livet. Dette symboliserer de høyere kreftene som veileder oss på vår reise. Energien må strømme, både i ånden og i kroppen. Sitter du i et stille vann eller på elvebanken innebærer det kun en forsinkelse i det uunngåelige. Gå med den universelle strømmen.

MANNAZ - Selv om formen ikke reflekterer det, symboliserer denne livets sirkel. Runen viser til at alle sjeler er koblet sammen og lager en helhet. Runen råder deg til å akseptere andre som en del av deg selv og se deres erfaringer parallelt din egen. Godta at hvert fragment av menneskehetens del av det hele, er verdig din respekten - inkludert deg selv.

NAUTHIZ - Dette symbolet er for å minne oss om at vi ofte får det vi trenger i stedet for det vi ønsker. Det forteller oss også at vi burde leve i øyeblikket, i stedet for å dvele i den vonde fortiden i forventning om bedring i fremtiden.

OTHILA - Dette symbolet kan hjelpe deg gjennom sorg fra tap. Det man bør konsentrere seg om i triste tider er arven du har fått, ikke så mye det materielle, men i visdom, erfaringer og kjærlige opplevelser. Runen viser også til at ansvaret er nå ditt og at du har lov til å prøve nye ideer.

PERTH - Denne runen forteller oss at vi bør akseptere at enkelte ting ikke har noen forklaring. Godkjennelsen av dette, og tilliten til at mysterier kan være gode ting, kan hjelpe på veien til lykke. Årsakene til enkelte tilfeldige hendelser er utenfor vår kunnskap.

RAIDO - Dette symbolet forteller oss at en reise skal skje. Det kan være en reise i sinnet, kroppen eller ånden. Meditasjon på denne runen kan bidra til å bestemme riktig tid og rute som skal tas for å sikre en trygg reise, og at vi lærer hva som er ment at vi skal lære av den.

SOWOLU - Dette symbolet minner oss om at vi alle har fått et liv fra universelle krefter. Akkurat som vi er fysisk avhengige av solen som gir oss et liv på jorden, så er vi avhengige av Gud for å gi oss åndelig liv. Denne kunnskapen og realiseringen gir balanse mellom kropp og sjel.

TEIWAZ - Hvis du nærmer deg en situasjon med mye motstand, vil dette symbolet gi deg styrke av hensikt og vilje til å overvinne og få oddsen til din fordel. Det er krigerens rune og den vil holde deg trygg.

THURISAZ - Vi har alle en mørk side, og denne runen anerkjenner det. Den forteller deg at du må akseptere din mørke side som en del av hele ditt, og at din menneskelige kamp er å kontrollere den delen av deg og overvinne den.

THE UNKNOWABLE - Dette er den ekstra runen i dette settet. De fleste bruker bare tjuefire av de tjuefem. Runen representerer ingenting og er en påminnelse om at vi kommer fra ingenting og vil gå tilbake til ingenting - fysisk. Den kan også brukes som et fokus å meditere på, og derved møte din mørkeste frykt.

URUZ - Denne runen symboliserer styrken til løven. For å minne deg om at du må leve hvert øyeblikk med det ville dyrets fart og energi, og uten å forvente sin død, men leve uten frykt for den. Hvis du lever ditt liv fullt ut, er det ikke nødvendig å frykte sin ende, for det vil ikke være noen angrer.

WUNJO - Når denne runen er valgt, betyr det at du har nådd stedet der du kan være virkelig glad, for du har rømt fra nød og smerte. Du har overvunnet et stort slag og kan nå nyte godt av suksessene dine og være fornøyd med lykken du har oppnådd.

 

Klikk her for å se våre runesett

Det følger med egen farge poster på norsk med beskrivelse for alle runesett som du kjøper fra MerKaBa.